maandag 8 december 2014

Opdracht bij boek 2


Sonny Boy
                   
                     van

Annejet van der Zijl 






Boek 2, Opdracht F (mindmap)

Mijn mening:
Ook dit boek gaat net zoals mijn vorige boek (‘Het Achterhuis’ van Anne Frank) over de Tweede Wereldoorlog. Dit soort boeken vind ik super indrukwekkend om te lezen, omdat wij ons in deze tijd niet meer kunnen voorstellen hoe het moet zijn geweest in die tijd. Mensen waren toen zo gevoelloos, wreed en racistisch. Daarom is het voor mij heel indrukwekkend om te lezen en ik moet zeggen dat ik ook wel een traantje heb gelaten.

Samenvatting


In 1911 besluiten Rika van der Lans (rooms-katholiek) en Willem Hagenaar (protestants) samen te trouwen. Vanwege geloofsovertuigingen zijn hun families hier fel op tegen, maar wonen binnen een paar jaar toch gelukkig samen in Den Bosch samen met hun vier kinderen. Willem moet op een gegeven moment verhuizen naar Goereen. Rika verveelt zich hier kapot en gaat zich steeds opstandiger gedragen. Als Willem zich geen raad meer weet en haar begint te slaan, gaat Rika naar Den Haag en neemt ze de kinderen mee. Waldemar, een jonge jongen uit Suriname die naar Nederland is gekomen omdat hij hier graag zou willen studeren en een goed leven lijden, trekt in bij Rika in Den haag. Rika en Waldemar raken verliefd en Rika wordt al snel zwanger. Als haar kinderen dit horen, gaan twee zoons, Wim en Jan, terug naar hun vader. Willem wordt zeer jaloers als hij dit hoort van Wim en Jan. Rika stuurt uiteindelijk ook haar andere twee kinderen, Bertha en Henk, terug naar hun vader. Omdat Willem vindt dat Rika zich onverandwoordelijk heeft gedragen, verbiedt hij zijn kinderen om nog contact op te nemen met hun moeder. Rika, Waldemar en hun zoontje Waldy, verhuizen naar Scheveningen. Eind jaren dertig besluiten ze om te gaan trouwen, en Rika begint daarna weer een beetje contact te krijgen met haar andere kinderen. Wanneer de Tweede Wereldoorlog begint helpt Rika met het opvangen van ondeduikers. Als de Duitsers Scheveningen evacueren verhuizen ze weer terug naar Den Haag. In 1944 worden ze verraden door een van haar onderuikers en worden ze opgesloten in een gevangenis voor mensen uit het verzet in Scheveningen. Omdat Waldy eerder vrij is gelaten dan zijn ouders, wordt hij opgevangen door een aantal gezinnen. Waldemar wordt naar het kamp in Vught gestuurd, waar Rika naar een aantal maanden ook heen wordt gestuurd. Na een bepaalde tijd wordt Waldemar naar het concentratiekamp Neuengamme overgeplaatst, waar hij het redelijk goed maakt. Rika wordt overgeplaatst naar het kamp Ravensbrück, en overlijdt hier in februari 1945. Waldemar wordt op 3 mei 1945 neergschoten door Duitse soldaten, nadat hij zwemmend de kust had bereikt toen het schip waarop hij werd opgevangen na de bevrijding van zijn kamp werd gebombardeert.




 Ik heb bij het lezen van boek 2 opdracht F gemaakt (de mindmap).

Zie hieronder:




















zondag 9 november 2014

Opdracht bij boek 1

Door Femke Jacobi H4B
























Boek 1, opdracht E - collage
Ik heb deze collage gemaakt bij het boek ’ Het Achterhuis ‘. Geschreven door Anne Frank, die hierboven ook is afgebeeld. Ik zal in dit stukje tekst uitleggen waarom ik voor deze plaatjes heb gekozen.
De boom boven op de afbeelding is de Anne Frankboom die achter Het Achterhuis stond. Anne keek altijd vanuit haar zolderraam naar buiten naar deze boom. Het zolderraam was eigenlijk de enige manier van waaruit Anne veilig, zonder gezien te worden, even naar buiten kon kijken. Deze boom is lang heel bekend geweest maar is helaas een paar jaar geleden omgewaaid. Alle plaatjes die in deze collage staan die te maken hebben met school, staan voor Anne’s ijverigheid en hoe leergierig ze was. Zelfs in toen ze ondergedoken zat, was ze nog met school bezig en las moeilijke boeken. Ik heb een paar plaatjes waarop quote’s staan afgebeeld. Op het ene plaatje staat een quote die te maken heeft met Anne’s doorzettingsvermogen. De quote geeft aan dat een winnaar nooit opgeeft, maar eigenlijk klopt de quote niet. Anne Frank heeft nooit opgegeven maar ze is geen winnaar, want de oorlog heeft toch van haar gewonnen. Met de andere quote wil ik laten zien dat ik ongelofelijk veel resprect voor haar heb omdat ze bijna altijd positief is gebleven. De laatste quote is van Loesje, Anne heeft vaak ruzie met haar moeder en de meeste andere onderduikers in Het Achterhuis en ik denk dat dat komt door haar puberteit. In haar dagboek schrijft ze soms hoeveel ze haar moeder haat. De kat staat voor Moortje, Anne’s kat. Toen Anne ging onderduiken, moest ze haar kat achterlaten en in het boek heeft ze het er nog vaak over hoe veel ze haar kat mist. De meeste plaatjes in deze collage laten de Tweede Wereldoorlog zien. Hitler, de jodenster, Kamp Westerbork, Kamp Bergen Belsen, al deze plaatjes doen mij denken aan Anne Frank. En wat zij heeft meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Als laatste het plaatje van de boekenkast. Achter deze boekenkast is veel gebeurd. Er is gelachen, gehuild, ruzie gemaakt, geleefd, gewerkt en als aller laatst, achter deze boekenkast zijn onschuldige mensen opgepakt vanwege hun afkomst en geloof en vermoord.



Mijn mening:
Ik vond dit boek echt super indrukwekkend om te lezen, omdat je in het leven van iemand kan kijken die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Anne Frank heeft bijna elke dag van haar leven opgeschreven in een (dag)boek, waar later niets meer aan is verandert toen het is uitgegeven is. Dus je leest werkelijk alles wat zij daar heeft meegemaakt in het Achterhuis.


Samenvatting:

Titelverklaring
De familie Frank moet tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduiken. Dit doen ze aan de achterzijde van het kantoorpand waar Otto Frank, de vader van Anne, werkte. In dit 'achterhuis' brengt Anne haar tijd onder andere door met het schrijven in haar dagboek.
 

Anne Frank
Annelies Marie Frank wordt op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main (Duitsland). In 1933 vlucht ze samen met haar joodse familie naar Amsterdam. Hitler is dan aan de macht in Duitsland. Haar vader, Otto, zet verschillende bedrijven op, maar wanneer Hitler ook in Nederland met de 'Entjudung' van het bedrijfsleven begint, laat hij in 1941 Frank Kleiman de zaak overnemen. In 1942 besluit het gezin onder te duiken in het kantoorpand waar Otto werkte. Ze leven daar samen met een ander gezin en een tandarts in het achterhuis. Anne schrijft, om de tijd te doden, in haar dagboek. In 1944 worden ze ontdekt en gearresteerd door de Duitsers. Ze worden weggevoerd naar Duitsland, waar alleen Otto Frank het concentratiekamp overleeft. Hij krijgt na de bevrijding het dagboek van Anne in handen. Hij past enkele dingen aan en laat het aan een vriend lezen. Via via leest Jan Romein het dagboek en schrijft er een lovend artikel over in Het Parool. Dit heeft tot gevolg dat veel mensen belangstelling voor het boek hebben en in 1947 komt de eerste druk van Het achterhuis uit. Het wordt uiteindelijk in 60 talen vertaald en er worden in totaal bijna 16 miljoen exemplaren verkocht. Anne schrijft in haar boek dat ze journaliste en schrijfster wil worden en dat ze na de oorlog een boek wil uitbrengen met de titel 'Het achterhuis'. In 1957 wordt de 'Anne Frank Stichting' opgericht, die een documentatiecentrum en museum opricht aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam, het 'achterhuis'. Naast Het achterhuis, zijn er verschillende boeken over Anne Frank uitgebracht: Weet je nog? Verhalen en sprookjes (1949); Verhalen rondom het achterhuis (1960) en De dagboeken van Anne Frank (1986).


Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/41359

woensdag 17 september 2014

Leesautobiografie


Leesautobiografie van Femke


Vroeger werd ik vaak voorgelezen door mijn ouders. Meestal boeken zoals: Floddertje, Sesamstraat of Jentsje yn bad. Vroeger was mijn lievelingsboek Floddertje, ik kon eigenlijk dit hele boek uit mijn hoofd. Op de basisschool werden wij ook vaak voorgelezen. Meestal uit het boek: ‘De bende van de Korenwolf’. Ik vond dit boek zelf ook geweldig en ik heb dit boek - maar ook de andere delen – vaak zelf gelezen. Ik zat in groep 2 toen ik zelfstandig begon te lezen. Ik las en lees nog steeds heel veel. Toen ik zelf begon te lezen, las ik vaak van die niveau-boekjes. Ik heb nu niet echt een genre boeken die ik graag lees. Als ik een boek tegenkom die mij leuk lijkt, lees ik het. Bij mij thuis wordt er heel veel gelezen, vooral mijn moeder en ik. Ik heb best veel eigen boeken die ik zelf heb gekocht of heb gekregen voor mijn verjaardag ofzo. In klas 1/2/3 las ik vrijwillig boeken. Ik vind het nu dus ook niet heel erg om in de 4e klas boeken te moeten lezen. 

Mijn persoonlijke top 5 boeken:
1.     Ontvoerd (Helen Vreeswijk)
2.     Over the edge (Helen Vreeswijk)
3.     Boy 7 ( Mirjam Mous)
4.     Password (Mirjam Mous)
5.     Kameleon (hele serie) (Hotze de Roos)


Ik vind de boeken van Heleen Vreeswijk heel erg leuk. Deze boeken zijn super spannend en lekker om te lezen. De boeken van Mirjam Mous zijn elke keer weer heel erg verassend. De hele kameleon serie vind ik gewoon lekker om te lezen en deze serie maakt mij gewoon heel erg vrolijk. Ik denk dat ik qua lezen tussen niveau 2 en 3 inzit. Ik lees graag boeken die makkelijk lezen, maar ik vind het ook niet erg om boeken te lezen waar ik mij wel een beetje in moet verdiepen. Dit jaar wil ik boeken lezen die wel op mijn niveau van lezen liggen maar die mij ook aanspreken. Ook wil ik wel eens een boek lezen die net iets moeilijker is, zodat ik wat meer uitdaging heb.  Ik ga niet heel erg op zoek naar één specifiek boek, ik lees gewoon wat ik tegenkom.